Trans- ja intersukupuolisuus queer-bioeettisinä kysymyksinä

Ajatus 75 (1):203-246 (2018)
  Copy   BIBTEX

Abstract

Tämä artikkeli on ensimmäinen suomenkielinen, vertaisarvioitu artikkeli queer-bioetiikasta.[1] Sen on tarkoitus johdattaa queer-bioeettiseen ajatteluun ja innostaa queer-bioeettiseen tutkimukseen. Sen yleisfilosofisempi päämäärä on herättää kysymyksiä sukupuolen ja seksuaalisuuden bioetiikan normatiivis-moraalisista perusteista ja seurauksista. Miten queer-bioetiikan avulla voidaan kyseenalaistaa cis- ja heteronormatiivisuus hyvän elämän välttämättömänä ehtona sekä medikalisoituna merkitysjärjestelmänä? Artikkeli lähestyy tätä kysymystä polkuja raivaten ja mahdollisuuksia kartoittaen. Artikkelissa pohditaan lisäksi queer-bioetiikan suhdetta muuhun tutkimuskenttään sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden kysymysten asemaa bioetiikassa. Kansainvälisesti tarkasteltuna homo-, lesbo- ja queer-tutkimus sekä trans- ja intersukupuolentutkimus ovat pyrkineet kyseenalaistamaan bioeettistä ymmärrystä sukupuolen ja seksuaalisuuden normatiivisuudesta vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi kysymykset transsukupuolisten henkilöiden sterilisaatiopakosta ja intersukupuolisten lasten ruumiillisesta koskemattomuudesta ovat vakiinnuttaneet asemansa julkisessa keskustelussa vasta viime vuosina. Artikkelin tavoite on osallistua aktivisti- ja kokijanäkökulmien nostamiseen pysyväksi osaksi suomalaista bioeettistä ja yleistä eettis-filosofista tutkimuskenttää. [1] Lance Wahlertin ja Autumn Fiesterin teorian tarkoittamassa mielessä. Suomessakin on toki aikaisemmin tehty LHBTQI-tutkimusta samoihin kysymyksiin liittyen.

Links

PhilArchive    Upload a copy of this work     Papers currently archived: 83,890

External links

Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server

Through your library

Similar books and articles

Queer studies and religion.Kent L. Brintnall - 2013 - Critical Research on Religion 1 (1):51-61.
Queer/early/modern.Carla Freccero - 2006 - Durham: Duke University Press.
Discomfort, Judgment, and Health Care for Queers.Ami Harbin, Brenda Beagan & Lisa Goldberg - 2012 - Journal of Bioethical Inquiry 9 (2):149-160.
Queer theory/sociology.Steven Seidman (ed.) - 1996 - Cambridge, Mass: Blackwell.
Post-Queer (Un)Made in France?Claire Boyle - 2012 - Paragraph 35 (2):265-280.
Christianity: Queer Pasts, Queer Futures?Lisa Isherwood - 2015 - Horizonte 13 (39):1345-1374.
Beyond the visible: Rethinking femininity through the femme assemblage.Hannah McCann - 2018 - European Journal of Women's Studies 25 (3):278-292.

Analytics

Added to PP
2022-03-24

Downloads
1 (#1,575,296)

6 months
1 (#503,386)

Historical graph of downloads

Sorry, there are not enough data points to plot this chart.
How can I increase my downloads?

Author's Profile

Citations of this work

No citations found.

Add more citations