In David Dunér (ed.), Extrema världar – Extremt liv. Pufendorfinstitutet. pp. 73-83 (2013)

Authors
Erik Persson
Lund University
Abstract
För att kunna känna igen liv när vi hittar det och för att veta hur vi skall leta behöver vi ha en uppfattning om vad liv är. Att försöka konstruera en definition av liv hjälper oss också att formulera våra tankar kring vad liv är. De flesta av oss har nog en intuitiv uppfattning av vad liv är, och kan i de flesta situationer utan problem skilja ut vad som är levande från vad som inte är det. Det finns dock situationer när det inte är fullt så enkelt. Man är till exempel inte överens om huruvida virus är liv. Virus kan föröka sig och genomgår evolution men de har ingen egen metabolism vilket många hävdar är en nödvändig egenskap för att vara levande. Numera finns det också datorprogram som har vissa egenskaper gemensamma med sådant som vi normalt kallar liv. De kan till exempel föröka sig och genomgå en slags evolution. Däremot är de inte uppbyggda av DNA, och dessutom är de ju tillverkade av oss. Trots detta finns det de som vill hävda att datorprogram kan vara levande. Å andra sidan finns det desto fler som förnekar det. Många förnekar också att levande datorprogram alls är möjligt. De som gör det kan till exempel hävda att liv måste ha en viss form av kemisk bas eller vara ett resultat av naturligt urval i motsats till urval baserat på regler som vi människor har konstruerat. När man diskuterar utomjordiskt liv så blir det ofta ännu svårare att avgöra vad som är levande än när vi diskuterar liv här på jorden. Utomjordiskt liv kommer förmodligen att vara väldigt olikt det vi normalt kallar liv men någonting bör det ju ha gemensamt med livet på jorden för att det skall vara befogat att använda beteckningen liv om båda. När man letar efter liv i extrema miljöer här på jorden, och i ännu högre grad när man letar efter liv på andra himlakroppar, är det av avgörande betydelse att man har någon slags uppfattning om vad liv är. Det finns framför allt två skäl till det. Det ena är att man behöver kunna avgöra om det man hittar är liv. Det andra är att vi behöver bestämma oss för hur och var vi skall leta (resurserna för att leta efter liv är ju inte obegränsade). Man behöver till exempel välja rätt slags instrument som reagerar på rätt saker. För att kunna göra det behöver man veta vilka egenskaper man skall leta efter, det vill säga man behöver veta vad liv är.
Keywords Definition of Life
Categories (categorize this paper)
Buy the book Find it on Amazon.com
Options
Edit this record
Mark as duplicate
Export citation
Find it on Scholar
Request removal from index
Translate to english
Revision history

Download options

PhilArchive copy


Upload a copy of this paper     Check publisher's policy     Papers currently archived: 71,316
External links

Setup an account with your affiliations in order to access resources via your University's proxy server
Configure custom proxy (use this if your affiliation does not provide a proxy)
Through your library

References found in this work BETA

No references found.

Add more references

Citations of this work BETA

Skapat liv och livets värde.Erik Persson - 2017 - In LIV – Utomjordiskt, Syntetiskt, Artificiellt. Lund, Sverige: Pufendorfinstitutet. pp. 219-237.

Add more citations

Similar books and articles

The Biological and Philosophical Definitions of Life.M. Jeuken - 1975 - Acta Biotheoretica 24 (1-2):14-21.
Towards a Definition of Life.Peter T. Macklem & Andrew Seely - 2010 - Perspectives in Biology and Medicine 53 (3):330-340.
On What It is to Fly Can Tell Us Something About What It is to Live.Christophe Malaterre - 2010 - Origins of Life and Evolution of Biospheres 40 (2):169-177.
On the Definition of Life.Abel Schejter & Joseph Agassi - 1994 - Journal for General Philosophy of Science / Zeitschrift für Allgemeine Wissenschaftstheorie 25 (1):97 - 106.
Life as a Homeostatic Property Cluster.Antonio Diéguez - 2013 - Biological Theory 7 (2):180-186.
Life Without Definitions.Carol E. Cleland - 2012 - Synthese 185 (1):125-144.
Proper Activity, Preference, and the Meaning of Life.Lucas J. Mix - 2014 - Philosophy, Theory, and Practice in Biology 6 (20150505).
There is No Adequate Definition of ?Fine-Tuned for Life?Neil A. Manson - 2000 - Inquiry: An Interdisciplinary Journal of Philosophy 43 (3):341 – 351.

Analytics

Added to PP index
2015-08-30

Total views
17 ( #639,019 of 2,519,509 )

Recent downloads (6 months)
1 ( #407,153 of 2,519,509 )

How can I increase my downloads?

Downloads

My notes